Hello Singapore!!! (Day 1)

Hellooo…..haiii…..al-kisah tahun 2019 blum cop lg my ‘buku merah’…..mengigil n mengedik nk travel….hahahaha….So decided utk travel dkt2 saja backpack with my hubby…..Kenangan jejak kaki di negara ke-17…..Tahun ni jimat cermat sbb tgh menyimpan duit utk renovate rumah baru bila dpt kunci nnt….

Planning asal nk ke Vietnam atau Cambodia…..at last ubah last minutes….gamble redah saja ke Singapore coz kebetulan cuti Deepavali nk balik kampung my hubby kt Muar….at the same time my hubby nk melawat saudara kt JB…..so ubah planning pergi Singapore….tinggal kereta kita org kt sedara hubby dot Kuarters Imigresen dkt CIQ…..ambik bas dari CIQ ke Singapore….RM2.60 jer harga tiket dari CIQ ke Jurong East….Gerak ke Singapore pun dh tengahari coz kami lunch dulu with sedara my hubby….bila lama x jmpa…..sembang2 pun jd lama….huhuhu

IMG20191030001417

Sampai dkt Imigresen di Singapore pun dh pukul 2 petang….. Nk beratur tunggu giliran pun dh ambik masa almost sejam….

Seriously susah nk jmpa wifi free kt sini…..klu kt KL bersepah wifi free….naik bas kt KL pun ada wifi free….so decided beli simcard dgn harga $8 and dpt 4G data free….dapat data baru nak survey hotel……sbb kita org blum booking hotel…..hehehe….walk in harga agak mahal….

Kami stay Hotel OYO di Geylang dkt dgn LRT….harga yg reasonable cuma RM100++ per nite…..lgpun just nk stay semlm sahaja sbb esok nya nk ke Batam, Indonesia…..

IMG20191029181119

Trip kali nie semua booking hotel OYO…..kt Gelang Patah kami stay hotel OYO juga…..The Vintage Hotel cuma RM48 only….booking melalui Agoda dapat 50% discount….booking tru Agoda kt lobby hotel coz walk in lain harga…..boleh dpt harga murah….buat apa nk membazir….hahahaha

Bila backpackers….public transport very important….dari awal sampai kt Jurong….terus beli ‘easy card’ utk guna MRT n LRT yg ada….$25 per card….dlm card ada $20….tak hbs guna nnt masa nk balik boleh ambik cash baki yg ada….Kalau xnk bleh simpan sbb card valid utk 7 years….ada 7 laluan LRT n MRT di sini…..korang boleh minta maps laluan kt kaunter….

IMG20191029193445

Malam ni sempat merayap ke Merlion Park….Kalau dtg Singapore wajib dtg sini…..

Sempat tgk show pancaran lampu2 kt Merlion Park….

Berjalan merayap malam2 ni sejuk skit….pergi merayap sampai ke Garden by the Bay…..naik train jer pun tp sakit juga la kaki nak menapak…..hahaha…at last melepak kt kerusi di taman situ….Lepas ambik gmbr…..otw balik lepak kedai mamak dkt hotel….lepas tu balik tido la…..end of day 1 kt Singapore….

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements