Let’s Explore Thailand – Bangkok Trip (Part 2)

Fuhhh……perjalanan yang panjang ke Bangkok….17 jam!!! Tp tak la rasa bosan sgt sbb surf internet cari nice place n hotel….lps tu tido jer…pagi esok plak sempat update bab kerja lg dgn ofismate. Perjalanan 17 jam tu rasa kjap jer.

Finally, sampai juga stesen keretapi Bangkok. Hubby ckp stesen ni dh mcm era 80an stesen keretapi kt KL. Hehehe…..

Kt stesen Bangkok ada MRT stesen Huo Lamphong kt underground. Kami decide stay area berdekatan dengan Pratunam coz my sister in law suggest stay area situ. Mudah utk dapat halal food katanya. Masa ni kami blum decide lg nk stay hotel mana. Pakai redah saja nnt, walk in saja nnt cari hotel.

Stesen Hua Lamphong ke Petchaburi. Dari Petchaburi tukar air port rail link ke Ratchaprarop. Tak mahal pun tiket train. Beberapa ringgit saja. Kalau korang naik flight turun Suvarnabhumi, korang bleh ambik Rail Link Airport ke Bangkok. Murah saja 40 Bhatt. Kalau naik Air Asia, turun Don Meung mmg tak ada train. Kena naik taxi atau grab van. Grab van lebih kurang RM75 ke Pratunam. Pergi ramai2 lebih jimat sbb kongsi byr grab.

Sampai Ratchaprarop, jalan kaki saja ke Pratunam. Redah cari makanan halal sebab dah lapar. Sambil2 tu menyinggah mana2 hotel survey harga.

Air rail link laluan kt atas. Turun bwh cross the road menghala ke Pratunam. Paling dkt dgn Ratchaprarop Stesen keretapi ada PR Hotel and Apartment, rate 963 Bhatt per nite. Jalan jer depan skit ada byk pilihan hotel. Sbb tak rushing sgt, kami decide lunch dulu sbb perut dah lapar.

Kami lunch di Saneeya Halal Food Restaurant. Menu makanan mmg sedap. Restaurant bersih dan selesa. Cuma rate harga makanan bg sy sgt mahal. Kalau ramai okay la sbb sharing. Small bowl green curry meat boleh share 3-4 org. Semangkuk tu harga RM25!! Sbb kelaparan, order 2 iced lemon tea and 1 hot tea, green curry, squit salted egg, kerabu mangga, sticky rice manggo and 3 plate nasi. Nasi sejemput jer, memang kena minta tambah ler. Total price utk lunch 1003 Bhatt.

Lepas lunch kami merayap kawasan sekitar survey hotel. Byk pilihan hotel, sbb dtg time weekday, so korang bleh tawar2 harga special price. Boleh dpt kurang harga sampai 400-500 Bhatt. Sambil survey bleh request tgk bilik dulu utk tgk selesa atau tak.

Percutian kali ni mmg backpack saja. Target hotel paling mahal RM100++ per nite. Yg penting bilik and toilet kena bersih. Meronda survey almost 10 hotel. Sleep hotel, gate way hotel, citin hotel etc etc. Semua hotel berdekatan saja. Mostly tawarkan harga 1300-1700 Bhatt per nite. Ada 1 hotel offer 800 Bhatt, tp bila tgk bilik agak tak selesa. Lobby pun agak tak berapa bersih. Bau agak hapak + floor bleh bau org smoking.

Kami decide tak ambik hotel ni. Survey kt Agoda, ada Siam Star Hotel rate harga dalam RM80++ per nite. On the way sempat ditahan oleh sorg hindustani yg promote hotel baru…Shining Star Hotel….hehehe….just few step saja dari Siam Star Hotel. Shining Star Hotel mmg tak ada klu search. Best price kami dapat harga 700 Bhatt per nite. Bilik pun selesa and luas. Bersebelahan dengan Baiyoke Sky Hotel. Tak jauh sgt ke dalam lorong2 sunyi. Tempat pun selesa. So, we just grab utk stay di Shining Star for 3 nites. Decide stay 3 mlm kt Bangkok, ikut perancangan awal cuma 2 nites and 1 malam di Hatyai. May be next time kami pergi Hatyai with family. Lgpun tak jauh sgt Hatyai dari kg. Boleh day trip jer.

Check in hotel, relaks and mandi jap. Terus mulakan langkah explore kawasan sekitar hotel.

Redah smpai malam. Terjumpa Food In The Jungle di depan Central World and Big C Supercenter. Ada makanan halal di sini. Nak makan udang galah bagai bleh dapatkan kt sini.

Banyak jer jumpa org Malaysia makan sini. Kami just jalan2 cuci mata jer.

Merayap smpai malam. On the way balik, kami singgah di Samat Muslim Food, restaurant halal berdekatan hotel. Harga pun reasonable. Penuh juga restaurant ni dgn org Malaysia. Hotel nie actually berhadapan dgn PR Hotel & Apartment. First hotel yg kami survey masa smpai td.

Lps dinner, survey few restaurants halal utk breakfast esok. Hehehe…..Ada night market depan hotel, tp sbb badan dh letih. Esok saja la sambung merayap.

By the way, tertinggal travel adapter, so just beli adapter saja td yg harga cuma 50 Bhatt.

End of our Day 1 di Bangkok. Esok plan nk pergi tgk beberapa tempat menarik sekitar Bangkok. So bersambung nnt utk Part 3 trip di Bangkok. Nak lena dulu…..Good Nite!!

Advertisements