Eastern Europe Trip : Krakow, Poland

Group tour kali ni, byk masa dihabiskan di Poland. Suhu di Poland jauh lebih sejuk dari negara2 sblum ni. Berlapis2 baju dh sarung. Sejuk smpai my nose start bleeding.

Awal pagi dah keluar dari hotel. Hari ni lawatan ke Mining Salt, salah satu tempat yg diiktiraf oleh UNESCO sebagai world cultural heritage site.

Mmg kena dtg awal kalau nk ke sini sbb panjang juga nk Q tunggu turn nk masuk ke dalam. Boleh tgk ramai nyer org tgh beratur tunggu giliran kt belakang saya tu. Dengan salji turun lg, mmg mengigil sejuk.

15317942_10154600787872870_6038477407638043243_n

Mmg beratur pjg coz lift yg ada terhad utk beberapa org saja utk turun ke bawah tanah. By the way, its underground mining salt. Picture bawah tgh tunggu giliran nk masuk dalam lift. Dh rasa mcm kerja lombong bawah tanah. Huhuhu….

15250722_10154600607802870_6379452518674435111_o

Bila dh smpai underground, mmg akan berjalan saja ikut kumpulan. Setiap kumpulan akan bergerak ikut giliran. Terdapat beberapa section dalam mining salt ni. We spend almost 2-3 hours berjalan dalam ni. Agak tak sesuai kalau korang sakit lutut sbb mmg kena berjalan jauh. Ada beberapa kawasan yg bertangga perlu dilalui. Mining salt byk sejarah2 berkaitan aktiviti2 di dalam mining salt.

Ada juga church dibina utk pekerja2 yg bekerja pd masa dulu di bawah tanah ni. Church masih beroperasi. Ada pasangan yg berkahwin kdg2 pilih utk adakan majlis kahwin di sini.

This slideshow requires JavaScript.

Sebelum naik lift untuk keluar. Akan ada ruang yg pamerkan produk-produk dari mining salt.

 

Advertisements